Zdravím všechny. Přináším vysledky mých testů, které jsem dneska naměřil. Je to jen orientační, protože jsem to měřil tunerem připojeným k Notebooku. Měřák nemám k dispozici, ale i takto lepší, než nic. Zkoušel jsem to s anténou TVa 21-60 (69) se symetrizačním členem, která byla připojena k tuneru DVB-T AVer Volar Black HD. Příjem byl podle mých očekávání takže nic co by mě překvapilo nebo sklamalo. Tak ted k výsledkům: Klimkovický Mux (k28) nic kvůli rušení A-TV z Javorového na stejném kanále. Mux 3 Sl. Ostrava (k32) kvalita 100%. Polský Mux ze Skrzycznego (k38) kvalita 100%. Mux 2 Sl. Ostrava (k39) 100%. Mux 2 Mikulov - Děvín (k40) kvalita 0% zřejmě odstíněno kopci, kterých je v tom směru hodně.Stejně dopadnul i Mux 1 Brno - Kojál (k29). Mux 1 Ostrava - Hoštalkovice (k54) kvalita 100%. Barrandov s Javorového (k57) kvalita100%. Mux 4 Ostrava – 1. máje (k63) kvalita 100%. SK Mux - Magurka (k68) kvalita 100%.Takže celkém 6 Muxu + 1 Mux ochuzený o 4 programy. Budu se snažit pokračovat v měření. Na Javorový zajdu ještě jednou a pokusím se zachytit ty Muxy z Brna. Ted jsem to měřil z druhé strany kopce (východně od vysilače, takže mi to Brno stínila chata na Javorovém a vysilač Javorový) příště to vyzkouším i z jižní strany vysilače.Lovu zdar! S pozdravem Filip.
Zdravím,- opravdu, nic ve zlém. Ale Javorový má nadm. výšku téměř 1000m, takže jste měl všechny vysílače na dohled, prakticky se jiné výsledky nedaly čekat. Vůbec nezrazuji v dalším měření, ale signál se tam přes všechny kopce na trase z Jižní Moravy asi nedostane. Určitě by to mohlo být zajímavější někde na Skalce na Ondřejníku, - (u Kunčic p.Ondřejníkem), tam tudy se někde "tlačí" přes vrchol signály ORF, směrem na Těšínsko. Škoda, že k. 24 je obsazen analogem ze Skrzyczneho, to by pak byl pěkný DX úlovek!
Jo, budu měřit v okolí i níže. Ikdyž to je takové měření/neměření, protože je to jen orientační a velmi nepřesné, ale jen tak pro radost, proč né? Až bude cesta Kolem Frydlantu n. O. tak se na ten Ondřejník stavím. Ale na Javorový by se něco mohlo dostat z Brna. Když já přijímám v Karpentné Brno-Kojál na VKV (88.7MHz, 95.1MHz, 104.5MHz, 106.5MHz), ale to je zase jiné pásmo, které se lépe šíří terénem. Ale zase jsem ůplně pod kopcem směrem na Brno.
Také před mnoha lety jsem to zkoušel na Lysé Hoře, v analogu, ale tam to frekvenční spektrum bylo tak přecpáno, že stačilo trochu pootočit anténou a byl zase jiný signál. Tam se snad dá přijímat půlka Evropy. Bylo by určitě zajímavé, kdyby o tom něco napsali technici místního vysílače.
V Kuncicich p.O. sel Rakusak pomerne dobre (Kahlenberg). Smozrejme bylo to ve vyse polozenem miste na jiznim svahu Ondrejniku. Pred asi 35-ti lety jsem zkousel z kamosem prijem u vysilace na Radhosti. Antena sito, TV-Seljalis, takovy mensi format. Tak tam to slo pohadkove. Zrovna jsme se tehdy divali na program DISKO a jine. Na Lyse Hore u vysilace bylo hodne ruseni, muselo se odejit trochu pod kopec, ale jinak parada. No nevim co vse by ted slo na Solarce. Taktez by to mohlo byt zajimave na Javorniku JardaM
Ten Ondřejník mám přímo na trase signálu z Kahlenbergu. Dokoce na některých mapách příjmu odtamtuď je signál zdůrazněn na vrcholech Ondřejníku barvou. Měl by tam být přímý signál, jehož část směřuje na Těšínsko. Jednou jsem byl na návštěvě ve Vělopolí u Č. Těšína a chlapík měl jen tak na dřevěné lati přitlučené dráty a ty tvořily anténu. Měl na televizi docela koukatelný obraz na k. 24, ORF. Měl tam ale ideální polohu pro příjem, domek s anténou byl na kopečku, za ním do půlkruhu strmý kopec, který sloužil jako určitý reflektor pro tu holtz anténu. Samozřejmě jsem začal příjem zkoušet i doma, ale tak kvalitního obrazu jak měl on jsem se nikdy nedopracoval. Ze střechy mě "sundali" poláci po zapnutí svého vysílače na k. 24, kterým totálně signál z Kahlenbergu zrušili.
Jo díky za upozornění. Je to 88.6 Rádio Impuls. Ale na 88.7 to taky hraje. Tak proto se mi to spletlo. A vyzkoušet jsem to ted nemohl, protože jsem dneska odmontoval anténu ze stožáru a na dvojlinku, kterou používám jako náhradní anténu, tak to vůbec na ní nehraje. Jinak na VKV používám kruhový dipol.
Ba že nepleteš... a dosah to má docela pořádnej, kor po těch rovinách Hané a okolí. Chytával jsem ho a poslouchal na této frekvenci velmi často. Nízká frekvence, velký výkon... no parádička. Jen stačilo dát drát Horizontálně.
Impuls z Kojálu je 87,6 :-) Kruhový dipol doporučuji narovnat nebo vyhodit ;-) Jinak je to deformovaná anténa. To že je stočena do kruhu jí sice naoko dává kruhový diagram, ve skutečnosti ale uplně degraduje její parametry. Směrová je vždy lepší než všesměrová, na dálkový příjem. Jinak na 88,6 nevím co hraje na severu, já na jihu mám 88,6 Der Supermix für Wien z Kahlenbergu ;-) Na 88,7 Impuls není žádný, až 89,0 z Hošťálkovic.
No jasně, že na 87.6MHz. Psal jsem to narychlo tak jsem to spletl. Jinak na 88.6 mi nehraje nic a na 88.7 hraje, ale dost šumí Rádio Devín z Magurky. Slováci moc přes ty kopce tady nechtějí prolézt. Maximálně ještě na 97.2 Rádio Devín z Křížavy a sem tam se objeví na 103.5 Rádio Slovensko taky z Křížavy. Ten dipol kruháč narovnám a uvidíme co bude. Jestli lepší, horší nebo stejné. A když to nebude hrát tak jak má, tak přejdu na DV, dám 270KHz a hraju (ikdyž jen v mono).
Jo a ještě bych se chtěl zeptat, jestli někdo neví, jaké parametry (šum, zisk, vybuditelnost,) má širokopásmový zesilovač ASZ 02 Elektroservis Č. Budějovice v I, II, III, IV a V TV pásmu. Má tam taky regulaci. Je na ním jen štítek s popisem pro co je určen a název, ale o parametrech není ani slovo.
Tak ten zesilovač, to už je opravdu "vykopávka". V té době se používaly tranzistory BFX 89, BFY 90. Atenuátory (zeslabovače) signálu byly konstrukčně nevhodné. Tranzistory měly poměrně velký šum, malý zesilovací činitel, nízký mezní kmitočet a malou vybuditelnost. Nemá také žádné stínění. Už raději z provozu vyřadit.
Škoda 120LS nebo 130Rapid jsou pecky ještě dnes. V zimě s ními jezdit to je jedna radost. Motor v zadu, pohon taky, takže většina váhy v zadu a krásně to sedí. Jen u některých víc ježděných Škodovkách 120,130 se rozjíždí kola do boků.
Jojo tak to souhlas, Rapida jsem si kdysi kupoval právě kvuli tomuto. I když už je chudák pryč... Ale co jsme se s ním naprasili! ;-) Holt, časy se mění. Ale prostě kvalitativně, možnostmi a také filosofií je to poplatné té době, stejně jako jakékoli jiné věci, jako anténní zesilovače :-)
Když prosímtě píšeš o úlovcích signálu, tak piš i o síle signálu. Je samozřejmě sice nejdůležitější kvalita signálu, ale cca síla může také někoho docela zajímat. Jinak kvalita signálu by měla být pokud možno téměř vždy v maximálních hodnotách. (pokud je vše, jak má být)
Taky ZDRAVÍM! No jo. Nejraději bych psal hodnoty z měřáku, ale ten bohužel nemám. To co tady píšu je jen takové orientační co kde hraje, či né. A ten tuner co mám k notebooku neukazuje síly signálů, ale jen pouze kvalitu. TV s STB a prodložovákem s rozbočkou se mi taky nechce na hory tahat.
Jo ty máš vlastně Avera... už vím. Máš pravdu, ten neukazuje sílu signálu. Taky mám Avera - Hybrid interního. Dobrá je to mašinka. Jinak používám k této kartě i jiné softy - např.ProgDVB, či DVB Viewer. ProgDVB je sice pěknej ruskej šunt, ale sílu signálu a kvalitu ti ukáže.
Víš proč kvalita jen 94%? No kvůli nesprávně polarizované anténě. Mám ji nastavenu na horizontál. Tento kanál má být ve vertikálu (ze SRN)
No klidně můžu poslat fotky. Zítra jedu na týden pryč tak jak přijedu zajdu tam a nafotím to z blízka. Mam hodně fotek s vysílačem Javorový, ale nejsou detajlní.
Tak jsem právě narovnal ten kruhový dipol, dal spátky na 6-ti metrovou tyč, zapojil koax do rádia a hraje to minimálně o 50% lépe. Natočil jsem to přibližně na Praděd (sice to je dipol takže smerovost velmi malá) a v opačném směru je stěna tak tá asi taky tomu pomáhá. Ale opravdu takový kladný výsledek jsem nečekal. Nebo že by to bylo tím inverzním počasím? No uvidíme.
Ale prosimtě co bys chtěl na tom reklamovat. Vždyt to je jen kousek drátu s plastovou krabicí. Spátky to asi smotat nepujde. Už tak se to dost kroutilo na všechny strany. Když se to rozpadne tak koupím nový, ale už rozevřený. Přeci jen když to je doma vyrovnané z kruhového tak to není 100%-ni. Tak už jsem mohl vyzkoušet ten Impuls z Brna na 87.6. To samé i z ČRo1 na 95.1, který hraje taky celkém dobře. (šum minimální) Uvidíme co bude když roztaje sníh a nebude inverze.
No dalo se to čekat, z parodie se stala anténa :-) Kdesi byl i návod na narovnávání dipolu :-D protože je to trubka, aby nepraskla... prostě a jednoduše, základní anténou kdekoli, kdykoli pro cokoli je dipol. K tomu se většinou vztahují parametry a vlastnosti antén, které z něho vycházejí (i jiných). To jen nějakého úchyla asi někdy napadlo, že když bude do kruhu tak bude mít kruhovou charakteristiku. A tak se to dělá tak jako polské síta :-)
Že se Štěpáne divíš dokládá zas to, že o tom opravdu víš hodně málo. Čti, studuj, hledej... a ne baby na netu, ale antény :-) Reklamovat kus hliníku? Proč? V čem? Nechápu...
Nevim, jak tato vase debata souvisi s Javorovym... ale zaujalo me, jak nekdo psal, ze vyhodny by mohl byt ta verze ve tvaru S - protoze chytne vertikalni i horizontalni signal. Kazdopadne klid budeme mit, az radia taky prejdou na COFDM modulaci. Pak si dame na strechu do krize dva dipoly a sloucime. :-) Teda bavim se normalnim mistnim prijmu, kde mam sice v radiu spoustu stanic, ale je to tim, ze v okoli Olomouce jsou ruzne vysilace na vice mistech, tak se to blbe prijima smerovou antenou.
Jo, to je dobrý odkaz. Taky jsem už na něm nedávno byl. Krásně to tam všechno vysvětluje. Jen já nechápu, proč jsou v obchodech většinou jen kruhové dipoly. To samé je i s PL síty. Všude v obchodech jen polská síta s těmi paskvily ''zesilovači''. Všechny jen polské a činské nekvalitní zesilovače a antény a všechno kvalitní se musí objednávat z netu. Ale lidé chodí štastní z obchodů, v ruce nesou PL síto se zesilovačem 35dB. Doma to nasměrují na 2km vzdálený vysílač a dívají se jen na blikání, duchy, šum a pruhy. Hlavně, že cena je nízká. To je právě ten nejvetší problém, že většina lidí se dívá jen na cenu a co mají ostatní, ale ostatní důležité věci je už nazajímají. No a když mi jeden prodejce v elektru řekl, že zesilovač SWA 3 má šum, zisk a vybuditelnost jak Teroz č. 434 tak to byl opravdu děs a vrchol všeho. Mám taky SWA 3 v Colorce, se kterou přijímám Ostravu, ale je tam jen dočasně, protože se 12dB zesilovačem to moc nehrálo, tak jsem zajel do města a měli tam jen ten křap. Ted jsem ale objednal 18dB nízkošumový a na jaře půjde do té Colorky. 12dB dám zas do síta, které je na Skrzyczne. Ale stejně když navýší výkon muxu 2 z Ostavy na 100kW, tak mi bude stačit jen ta anténa bez zesilovače, protože Mux 1 hraje i na kus drátu.
Náhodou.Já si odnesl z kamenného obchodu Matelku 19 prvků, naměřil jsem to na Hladnovský kopec (2 km) a signál jak víno! Fšecky 4 MUXy a na přívažek 4 poláci v analogu + 1 a 2 slovenská. (to slovensko je zašuměné v barvě a čistý zvuk) Ten kamenný obchod je v Ostravě. A máme tu dva!
Tak za prvé pro dálkový příjem je nutná pořádná anténa. To je základ a někdy je to i maximum. Dokud to není, tak žádné zesilovače.
A v čem že jsou tyto zesilovače tak úžasné? Nic extra jsem nenašel. Dle parametrů naprosto běžné pásmové zesilovače. Ten na UHF dokoce označen HDTV :-D Eshop, který nabízí byť jedinou pokojovou anténu, a ke všemu aktivní, je u mne nedůvěryhodný. ;-)
No ne ze mne zaujal NF 0,4 dB, vykonna antena, pripadne sestava tech anten do dvojice ctverice, je u DX samozrejmosti. zdvojenim anten dostanu teoreticky 3dB, prakticky asi 2,5 dB zisku navic. Ten problem u soustav je ze casto pak delka koaxu je vetsi a tim predzesilovacem musim nahradit prinejmensim utlum toho koaxu tak tohle by snad mohlo byt jasne. ..JardaM
V nějakém jiném vlákně zde je bouřlivá diskuse, jak jsou ohledy na už takto nízké šumové číslo, nepodstatné. Tj. jak se dostanete někde k těm 1dB šumu tak níže to postrádá smysl, protože se už značně projevují jiné faktory.
To flame na toto téma snad už skončilo, když už tak ještě podotýkám na toto probrané téma ještě jednu zásadní skutečnost, a tou je nutnost alespoň jednoduché pásmové UHF propusti, která ošetří vstup proti rušení pod pásmem a nad ním, tedy dále následným kvalitním zesilovačem. - Prosím, neberte tu připomínku osobně - D. Kříži, je tu obecně.
V pořádku, proč bych to bral osobně??? Jakákoli zádrž/propusť propouštějící jen to co chceme, se neztratí. Především tedy zádrž ne-televizních signálů. Pokud se ale v místě tyto vyskytují. Zas aby to nepoužíval někdo na samotě, co tam nemá široko-daleko BTS, zbytečně by si tím zanášel útlum.
Vám není třeba nic vysvětlovat, jste odborník, chtěl jsem zamezit nedorozumění. - Moje zkušenosti ze zesilovači říkají, že když tuto jednoduchou pásmovou propust (2 kondíky + indukčnost) nepoužiji, tak rušení mi výsledek zhatí. Proto všechny ty jednoduché předzesilovače na UHF pásmo m.j. jiné, mívají tolik problémů. To zarušení nemusí být stálé, ono je proměnlivé. Útlum tohoto obvodu na vstupu předzesilovače je zanedbatelný.
To je zas ta aureola odborníka :-) Nejsem a fakt to nemám rád... nerad jsem za něco označován a sortován.
Ano, ale však téma tu nebylo pro mne, proto se nemusíte na mne nijak ohlížet, já jsem se v něm také účastnil jen jako následný diskutér, když mne to tema zaujalo. Na rozdíl od některých agentů zde, ten Váš příspěvěk je k věci a má hlavu a patu.
Ano sleduji to, schvalne jsem napsal ze se jedna o prijem TV-DX pripadne FM-DX, kde casto soustava anten se nada dat jen tak na strechu a dava se na nejaky stozar a tim take naroste delka koaxu k prijimaci. Nekteri exprimentatori maji jeden ekstremne nizkosumovy predzesilovac v antenni krabici a par metru dale jeste dalsi (i mene sumovy) a tim snizuji sumove cislo celeho systemu....JardaM
Ale tak to není, tímto se nedá snížit šumové číslo. U F čísla je rozhodující F u prvního tranzistoru, prvního zesilovače. U další kaskády se to jen určitým způsobem přičítá k předchozímu F číslu.
Ale k vyslednemu sumu celeho systemu musite take pocitat sum TVP tuneru. Ten sice nebyva vyrobcem uvaden, ale je vetsi nez sumove cislo prvniho predzesilovace.
Bavíme se snad o šumu, provázejícím signál z antény až po přijímač. Pokud má tuner horší parametry, o to mu musíme dodat silnější a kvalitnější signál, aby jej byl schopen zpracovat.
Ale zpět k téma Javorový, - nevíte někdo, jak dlouho se bude provozovat vysílání na k. 57 a také, kdy dojde k vypnutí vysílání hlavně v analogu na k. 26, které by při zahájení vysílání MUXu 3 ze Slovenska mohlo (i když bude ve V polarizaci) kolidovat navzájem? A bude z důvodu kolize také vypnut analogový městský vysílač na k. 59 v Třinci? Co říkají v těchto případech přijaté koordinace?