Vzhledem k tomu že moje 15let stará TV Tesla má scart tak jsem volil koupi přijímače bez modulátoru. Byla to ale chyba jelikož po propojení přes scart je na tv vidět jen cosi černobílého co skáče shoda dolů a vůbec to nepřipomíná obraz.
Když připojím přijímač scartem do videa, které je připojeno přes ant konektor do TV tak je vše OK.
Zkoušel jsem různá nastavení výstupu STB (multi, PAL, SECAM, NTSC), zkoušel jsem i TV zapojit do druhého scartu na STB a nastavovat RGB, CVBS a obraz pořád k ničemu. Neví někdo v čem je problém, co se s tím dá dělat, aby to šlo bez použití videa? Nebo nemá tenhle problém taky někdo?
Nevim jak vypada 430, ja mam 428 a tam je nutne zvolit predvolbu AV (dvojitym stisknutim 0), z bezne predvolby (treba analogovy signal) se do AV modu 428ka po zapnuti set-top-boxu sama neprepne. Bez prepnuti jdou analogovy a digitalni obraz (RGB) pres sebe a jsou nezasynchronizovane. Taky me to docela vadi a premyslim jak to vyresit, az bude cas, zkusim asi nejakou upravu zapojeni ridiciho signalu (TV/AV) v TV.
Kvůli tomu jsem koukal do schématu a na scartu je ňákej pin kterej má funkci řízení. Takže pokud je na scartu připojenej signál, tak aby bylo něco vidět na TV je potřeba na tenhle pin přivést 9-15V, potom ňáký uskupení tranzistorů odpojí od demodulátoru ANT a připojí vstup scartu nezávisle na nastaveným kanálu. Na tomhle principu jsem realizoval připojení PC k TV, ale ten STB ne a ne fungovat. Pokud je STB vypnutej přijímá TV normálně analog z ANT, pokud STB zapnu původní obraz zmizí, takže k tomu přepnutí asi doje, ale naskočí ňákej černobílej nesmysl, na kterým je vidět že mu chybí synchronizace a tak si skáče shora dolů a naopak. No teď mě napadá jestli to napětí z STB na řídícím pinu není malý a k tomu úplnýmu přepnutí nedojde - scart se sice připojí, ale zároveň zůstane připojená ANT, to by asi mohlo ňák takhle dopadnout, budu to muset proměřit.
Tak napětí na řídícím pinu je v pořádku, zkoušel jsem to i propojit přes kabel scart cinch - cinche do STB a scart do TV, a připojit na řídící pin napětí a výsledek stejnej, k přepnutí dojde, ale obraz je nesynchronizovanej a černobílej. problém může být klidně i v TV, po těch letech...
Jinak propojení scart -scart s novou TV Mascom je OK, takže má někdo ňáký nápad?
ono to vypadá jednoduše, prostě tu TV zahodit, ale je tu trochu problém s rozměry nových T¨V. Protože tu Teslu máme teď v nábytkové stěne, musela by se najít TV která by se tam vešla a problém současných TV je, že jsou hrozně dlouhé (do gloubky), takže i 55cm úhlopříčka už se tam nevejde a mít kvůli TV nábytk. stěnu 10-15cm od zdi se mě nelíbí.
Jinak samozřejmě by mě zajímalo principálně proč to nefunguje. Závadu TV jsem už taky vyloučil, protože tu mám druhou tu stejnou na součástky a chová se úplně stejně.
Zkus dát do scart mezi piny videovstup a videozem rezistor o odporu cca 75 ohmů a mělo by to být O.K.! Před asi 10-ti lety jsem řešil s podobnou TV stejný problém pří propojení se sat přijímačem a tohle zabralo!!
:-o jedno překvapení větší než druhý, nejdřív testnu ten odpor, to je dobrej nápad a pak se uvidí, jestli se podívám po Thomsonech. Každopádně díky Vám oběma.
Na tento problém jsem narazil u tv Color 438. Nic nepomáhalo. Zkoumánín videosignálu pomocí osciloskopu jsem zjistil, že videosignál z boxu (nevím, jaký to byl typ a model) má ořezané synchronizační impulzy. Proto byl obraz rozpadlý. Na novější TV však tento box fungoval. Při použití boxu Technisat digipal 2 byl videosignál v pořádku a televizor fungoval normálně. Zřejmě starší TV Tesla si neporadí s nekvalitním videosignálem.
U novějších televizorů ten odpor 75 ohmů na pinu 20 již je. Pokud s tím STB počítá a na výstupu má jen emitorový sledovač se seriovým odporem 75 ohmů, dojde k ořezání signálu již na výstupu STB. Pokud je výstupní impedance tvořena seriovým odporem a odporem z emitoru na zem, má již sledovač definován pracovní bod nezávisle na zátěži. Oba dva způsoby zapojení videovýstupu (SCART pin 21) se ve schematech televizorů vyskytují, takže tak budou zřejmě zapojeny i výstupy STB (u každého modelu jinak).
Nejsnáze, bez otvírání televize, se to provede vytažením scart konektoru z TV, jeho otevřením a připájením odporu mezi sousední kolíky označené 20 a 18.
Tak jsem to zrealizoval, odpor jsem naletoval přímo na scart v TV ( dobrý přístup, jelikož nemám rozebíratelný scart, kabel lze pak použít i mimo Tesla Color 430. Vše už funguje, dík za radu !!!! Náklady na odpor 5Kč.